ALKOHOL I ZAPREMINA MOZGA

Što više pijete alkoholna pića, više će vam se smanjiti moždana masa – zaključili su naučnici.

Naučnici predvođeni Karol En Pol (Carol Ann Paul) sa Velsli koledža u državi Masačusec, SAD hteli su da vide da li će alkohol da uspori gubitak moždane mase koji neminovno nastaje tokom starenja. Poredili su osobe koje uopšte ne piju alkohol sa osobama koje su ranije pile, kao i sa osobama koje umereno piju i osobama koje su alkoholičari. Alkoholičari su pokazali najprogresivniji gubitak moždane mase, i taj podatak objavljen je u časopisu “Neurološki arhiv” 13. oktobra 2008. godine. Ustanovljeno je takođe su da je taj gubitak moždane mase izraženiji kod žena nego kod muškaraca, što se pripisuje većoj osetljivosti žena na dejstvo alkohola i njihovom prosečno sitnijom građom u odnosu na muškarce.

Ispitivanja su vršena na 1839 odraslih osoba starosti od 33 do 88 godina koje redovno konsumiraju alkohol. Njima je određena zapremina mozga metodom magnetne rezonance (MRI – magnetic resonance imaging). U poređenju sa osobama koje ne piju, osobe koje su pile više od 14 alkoholnih pića nedeljno u proseku su imala smanjenje zapremine mozga za 1%.

Moždana zapremina smanjuje se starenjem za 2% svakih deset godina. To se odražava na procese pamćenja, brzinu mišljenja i na motorne funkcije.

Zaključeno je da prekomeno unošenje alkohola utiče na ukupno zdravlje i povećava rizik od nastanka određenih oblika raka.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.