ANTIPUŠAČKI ZAKON ZA PRIMJER

Australija uvela najstroži antipušački zakon: Na paklicama samo bolesna pluća, zubi i oči

Vrhovni sud Australije podržao je danas najstroži svetski zakon o reklamiranju cigareta, što znači da njihovi proizvođači neće smeti da na paklice stavljaju svoj logo već – stravične prizore posledica pušenja po zdravlje.

Antipušačka šok-kampanja u Australiji

Međutim, krajnje eksplicitnim prizorima jesu usta pogođena rakom, oslepljene očne jabučice i deca, bolešljiva zbog ovisnih roditelja.

Vrhovni sud Australije je odbacio žalbu proizvodjača cigareta koji su tvrdili da će vrednost njihovih proizvoda biti uništena ako ne budu više smeli da na paklici prikažu svoj logo, prepoznatljive boje i dizajn robne marke.

Tako će, počev od decembra, paklice morati da budu jednolično zućkastosmedje boje, sa strašnim upozorenjima na posledice pušenja, koja će biti potkrepljena podjednako stravičnim fotografijama.

Vlada u Kanberi je pozvala i druge zemlje da usvoje slična pravila, i nada se da će nova oprema paklica učiniti pušenje kranje neprivlačnim.

Kompanije Britiš ameriken tobako, Filip Moris internešenel, Imperijal tobako i Džapen tobako internešenel izražavaju bojazan da će odluka Vrhovnog suda Australije stvoriti globalni presedan koji će njihovim robnim markama drastično umanjiti vrednost – za milijarde dolara.

Oni su u žalbi sudu pored ostalog naveli da se novim pravilima krše pravila o intelektualnoj svojini, i da će na osnovu njih australijska vlada profitirati na nefer način, koristeći paklice cigareta kao platformu za sopstvene poruke a bez dozvole proizvođača.

Australijski Ustav navodi da vlada može steći tuđu imovinu isključivo na temelju “pravičnosti”.

Sud nije saopštio na osnovu čega je doneo današnju odluku, i naveo da će razloge saopštiti tokom ove godine.

 “Filip Moris” traži kompenzaciju

Filip Moris je naveo da će nastaviti da traži kompenzaciju na osnovu onog što je dogovoreno bilateralnim investicionim sporazumom između Australije i Hongkonga.

“Ima još dosta vode da prođe pre no što sva pravna pitanja o bezličnom pakovanju (cigareta) budu potpuno proučena i na njih bude odgovoreno”, saopšteno je iz te kompanije.

Australija se može suočiti sa pravnim izazovom i preko Svetske trgovinske organizacije, jer su tri zemlje u kojima se duvanska industrija rapidno razvija – Ukrajina, Honduras i Dominikanska Republika – zvanično zatražile konsultacije u vezi sa bezličnim pakovanjem cigareta.

Beta – AP

Tags:
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.