DA LI STE SOCIJALNO INTELIGENTNI?

Koeficijent kognitivne inteligencije vam je viši od 120, a ne snalazite se u ljubavnim odnosima, svakodnevnici, interakciji s prijateljima, porodicom, kolegama….? odavno je dokazano da visok ”klasični” IQ nije garant životnog uspjeha.

Autor bestselera ”Emocionalna inteligencija”, Daniel Goleman,  u svojoj  drugoj knjizi istražuje socijalnu inteligenciju: sposobnost razmjenjivanja i rješavanja problema u međuljudskim odnosima. Društvenost ima snažan uticaj na sve vidove našeg života. Goleman objašnjava iznenađujuću tačnost prvih utisaka, temelje harizme, emocionalne moći…
Dobra vijest je da radeći na sebi možemo povećati emocionalnu i socijalnu inteligenciju (za razliku od intelektualnih sposobnosti, s kojima se rađamo).

Najnovija otkrića na području biologije i neurologije otkrivaju da smo “načinjeni da uspostavljamo veze s drugim ljudima” te da ta naši odnosi s drugima imaju iznenađujuće velik uticaj na sve ostale aspekte naših života, oblikujući naš mozak i djelujući na sve ćelije u ljudskom tijelu, gene – dobro ili loše.

Preciznije, hormoni koje naša tijela proizvode izazivaju određene biološke reakcije. Tom teorijom objašnjavaju se razni aspekti čovjeka određenog kao “socijalnog bića” kome su socijalni odnosi toliko važni i uticajni da mogu biti i lijek i otrov, zavisno o tome kakvi su. Na primjer, iznenađujuća tačnost prvih utisaka, temelje harizme i emocionalne snage, složenosti seksualne privlačnosti, sposobnosti prepoznavanja laži… To vodi do pitanja o načinima na koje se može razriješiti mnoge probleme i potaknuti najbolje u pojedincu.

Zvuči zanimljivo! Pa onda, šta čekate, ako je vjerovati ovim istraživanjima vrijedi unaprijediti socijalnu inteligenciju –  to će vam pomoći ne samo u poslovnom, nego i u svim drugim aspektima života.

 

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.