EKSTRA HRANA ZA SRCE I SNIŽENJE PRITISKA

Omega-3 masne kiseline (posebno ona vrsta koja se nalazi u ulju od lanenog sjemena) snižavaju nivo tromboksana, supstance koja se proizvodi u organizmu i prouzrokuje vazokonstrikciju krvnih sudova. Povećani nivo tromboksana se povezuje s visokim krvnim pritiskom.

 

Bijeli luk sadrži sumporna jedinjenja koja takođe snižavaju krvni pritisak i djeluje kao vazodilatator. Celer sadrži jedinjenje zvano 3-butilftalid koje snižava krvni pritisak. Kinezi ovu biljku već vijekovima upotrebljavaju za liječenje povišenog krvnog pritiska.

 

Vitamin C se takođe pokazao kao djelotvoran u snižavanju krvnog pritiska.  Namirnice sa diuretičkim dejstvom (voće i povrće) smanjuju volumen ekstracelularne tečnosti i plazme, a povećavaju volumen urina, pa samim tim održavaju optimalan krvni pritisak. Voće i povrće sa diuretičkim dejstvom sadrži kalijum, vlakna i antioksidantne vitamine koji povoljno djeluju na kardiovaskularni sistem.

 

Namirnice sa dosta kalijuma (bundeva, kruška, grejpfrut) štite od hipertenzije i njenih negativnih posljedica.  Zeleno lisnato povrće je bogato kalijumom i magnezijumom koji preveniraju hipertenziju. Biljna ishrana pokazala se veoma efikasnom u liječenju hipertenzije.[i]

 

Mahunarke sadrže minerale (kalijum, magnezijum, kalcijum) važne za održavanje optimalnog nivoa krvnog pritiska. Pored minerala, sadrže dosta vlakana, a malo natrijuma. Celuloza (biljna vlakna) smanjuju  rizik od hipertenzije.[ii]

No Comments

Post a Comment