HRANA PROTIV INFARKTA

Od bolesti srca i krvnih sudova u Srbiji na svakih sat vremena umre šest ljudi, a najveći uzročnik ovih oboljenja je nezdrava ishrana.

Prevencija spasava život, a  ona se  najvećim delom postiže ishranom koja sadrži vitamine, minerale, antioksidante…

Od prohodnosti krvnih sudova zavisi ishrana srca i mozga, a zapušenje krvnih sudova srca ili mozga dovodi do infarkta ili šloga sa raznim stepenima invaliditeta. Upravo ta prohodnost zavisi većim delom od namirnica koje unosimo u organizam.

Siromašna hrana,  koja ne sadrži dovoljno minerala i vitamina, pre svega antioksidanata, koenzima Q10 i alfalipoinske kiseline, vitamina E i C škodi srcu u smislu da postoji veća količina slobodnih radikala.

Kad je povećan broj slobodnih radikala, opada zaštita mišića miokarda, mišić se brže zamara i smanjuje se sposobnost srca, koje tako slabi. Takođe, natrijum iz kuhinjske soli utiče na određene receptore u srcu i na efikasnost energetske pumpe koja obezbeđuje kontrakciju i dekontrakciju srčanog mišića, usled čega raste krvni pritisak. Pravilna ishrana igra ogromnu ulogu u zaštiti organizma od infarkta i šloga.

Ishrana obezbeđuje vitamine, minerale, fitonutrijente, enzime i antioksidante koji predstavljaju gradivne komponente ljudskog tela. Ishrana mora biti u optimalnim količinama, pravovremeno primenjena sa određenim vremenom unosa hranljivih sastojaka – navodi doktor.

PREVENCIJA

– Smanjiti stres
– Normalizovati povećani krvni pritisak
– Normalizovati povećani holesterol i trigliceride
– Normalizovati šećer u krvi
– Smanjiti telesnu težinu
– Promeniti režim ishrane u koju treba uvesti antioksidanse
– Poboljšati imunitet
– Prestati sa pušenjem
– Povećati kretanje
– Bar jedanput godišnje otići na kardiološki pregled

SMRTNI SLUČAJEVI

Srčani infarkt i moždani udar, poznatiji u narodu kao šlog, uzrok su skoro 60 odsto svih smrtnih slučajeva godišnje u Srbiji.

Prevencije je veoma bitna u rešavanju problema bolesti krvnih sudova.
– Sa skoro 55.000 umrlih ljudi svake godine, Srbija je u svetskom vrhu po broju obolelih i preminulih od kardiovaskularnih oboljenja.
Zbog stresa, nedovoljne fizičke aktivnosti i nepravilne ishrane infarkt pogađa sve češće i mlade ljude u Srbiji.

Tags:
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.