HRANA ZA ODLIČNO VARENJE

Svako ih je barem jednom imao, a simptomi poput mučnine, povraćanja, dijareje i drugih probavnih smetnji kod žena se javljaju šest puta češće nego kod muškaraca. Nutricionisti na prvom mestu savetuju pirinač i krompir.

PIRINAČ

u sebi ima tu prirodnu sluz koja oblaže želudac. Krompir je odlično rešenje, ali isključivo kuvan, po mogućstvu u ljusci – savetuje nutricionista.

KIM

Ove semenke prave čuda u poboljšanju probavnog sastava i otklanjanju vetrova i nadutosti. Dodajte jednu kašičicu semenki komorača ili kima u jednu šoljicu prokuvane vode, prekrijte i ostavite da odstoji deset minuta.

Popijte tri šoljice dnevno ovog napitka dok vam ne bude bolje. Isti efekat postići ćete i žvakanjem.

ĐUMBIR

Ako ste imali probavnih smetnji, sigurno vam je netko rekao da je đumbir odličan u uklanjanju boli u trbuhu. Preporučuje se i za otklanjanje mučnina i upala.

CIMET

Ovaj začin može pomoći kod niza probavnih smetnji, od jutarnje mučnine do proliva i vetrova. Cimet stimulira probavni sastav koji nežno gura hranu do probavnog trakta. Ovaj začin možete konzumirati tako da ga pospete na jabuke, banane ili u biljne čajeve poput kamilice ili čaja od đumbira. Možete napraviti i čaj od cimeta: dodajte pola kašičice cimeta u jednu šoljicu vruće vode i pustite da odstoji pet minuta pre konzumacije.

JABUKE

Bogate enzimima i topivim vlaknima jabuke pomažu u otklanjanju iritacije želuca uzrokovane hranom. Ako imate osetljiv želudac najbolje ih je konzumirati pečene.

PAPAJA

Često se koristi u lečenju probavnih smetnji poput nadutosti, vetrova, dijareje… Papajin enzim, papain, razgrađuje hranu koja može uzrokovati iritaciju želuca.

FORUMPITAJTE DR MIHAJLOVIĆA NA ZDRAVSTVENOM FORUMU – LINK:

Tags:
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.