KAKO SMANJITI OSJEĆAJ GLADI?

 

Umorili ste u svom režimu ishrane? Ako vam se dogodi mali kalorijski grijeh, jednostavno slijedite savjet nutricionista. Na jedno kalorijama bogato jelo ide pet zdravih manje kaloričnih jela.

Kada nas uhvati napad gladi, ne gledamo što jedemo. A upravo na to možemo veoma lako uticati. Neka u vašoj kuhinji bude više zdravih namirnica koje možete grickati. Naravno da ćete prije poći za čipsom ako ga imate, nego za jabukom.

Prije posla obavezno doručkujte.
Naime ako odete na posao bez unosa hrane, vaše tijelo radi na rezervi. Nakon određenog vremena hvata nas velika glad i uvijek posegnemo za nečim nezdravim i bogatim šećerom. Upravo su i mnogi obroci na radnom mjestu posebno nezdravi zbog navike mnogih ljudi da ne jedu ujutro prije odlaska na posao.

Jedite sporije.
Kada smo gladni, često jedemo brzo i nekontrolisano. I tada konzumiramo više nego što nam je potrebno. Naime mozgu je potrebno vremena da registruje sitost. Poznato je da mozak reaguje na pun želudac sa 15 minuta zakašnjenja. Zato se često dogodi, kada brzo jedete da se nakon nekog vremena osjećate loše jer ste se prejeli. Jedeći sporije dajete mozgu dovoljno vremena da reaguje kada je želudac optimalno pun, šaljući signal sitosti. Sporijim unosom hrane takođe više uživate u istoj.

Spavajte. Da, dobro ste čuli. Manjak sna utječe na naš metabolizam i osjećaj gladi. Ako spavate nedovoljno usporavate svoj metabolizam, što znači da ćete sagorijevati manje kalorija. Naime, nedostatak sna dovodi do poremećaja metabolizma i bioritma hranjenja što dovodi do nepravilnog rada probave a time i lošijeg sagorijevanja kalorija.

Kontrolišite svoje misli.
Brojna istraživanja su pokazala da svojim mislima itekako možemo uticati na osjećaj gladi. Ako nakon ručka razmišljate o sočnom komadu torte, a niste ni gladni, vjerojatno ćete posegnuti za njim. Odvratite svoje misli od hrane. Najbolji način je da se zabavite. A još bolja opcija je da uposlite svoje tijelo.

Grickajte zdrave stvari. Umjesto čokoladica, čipsa i drugih nezdravih slatkiša, vi se bacite na voće i  orašaste plodove.

Pijte dosta tečnosti.
Osim što je zdravo unositi povećanu količinu vode, uz to ćete smanjiti osjećaj gladi. Veće količine vode u organizmu ubrzavaju metabolizam i izmjenu supstanci u ćelijama, što dovodi do bržeg čišćenja vašeg organizma od toksina.

Bavite se fizičkim aktivnostima!

 

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.