KLJUČ ZA ODLIČNO RASPOLOŽENJE!

Hormon sreće reguliše naše raspoloženje, ponašanje i pamćenje. Da bi mozak proizvodio serotonin tijelo zahtjeva  aminokiselinu poznatu kao triptofanom.  Nalazimo ga u obilju prirodnih namirnica: indijskom oraščiću, mahunarkama, leći, cijelim jajima, crvenom mesu, tofuu, siru, plavoj ribi, heljdi i zobi.

Unesite dobre ugljikohidrate Istraživanja su pokazala da ugljikohidrati  također povećavaju razinu  serotonina i poboljšavaju  raspoloženje.  Preporuka su ugljikohidrati iz hranjivih  glikemičkih izvora kao što su zob, banane, borovnice, smeđa riža, domaći  kolači, bezglutenske tjestenine i  palačinke od heljde.

Sunčajte se! Nedostatak vitamina D dobro je poznat po svojoj vezi sa sezonskim deficitom sunca. Postoje depresije koje utječu na ljude koji  imaju iskustvo duge, tamne zime, jer teže je biti sretan bez sunca. Dovoljno je  kratko, ali redovito izlaganje suncu kako bi naša tijela sintetiziraju vitamin D i držala  naš duh svijetlim. Iako Vitamin D se nalazi u plavoj ribi, jetri, žumancima i nekim punomasnim mliječnim proizvodima. Ipak teško je dobiti  dnevnu dozu bez sunca, a nenadomjestiv je i u nekom preparatu za dodatak prehrani. Zato svaki slobodan trenutak provedite na svježem zraku i volite se sa suncem.

No Comments

Post a Comment