KRALJICA BILJAKA – KOPRIVA

Svi dijelovi koprive, stabljika, lišće, korijen kao i cvijet imaju ljekovita svojstva. Rasprostranjena je i raste na zapuštenim mjestima, pored puteva i vrlo je važno znati kako se skuplja. Naime, u proljeće se skupljaju lišće i vrhovi, od proljeća do jeseni korijenje, a čitava biljka tokom cijele godine.

Kopriva sadrži velike količine vitamina (osobito A, C, B2), mineralnih soli, biljnih hormona i enzima sekretina čini koprivu odličnom za proljetne i jesenske kure čišćenja. Njome se, zbog obilja željeza, otklanja stanje potištenosti i osjećaj umora, ali doprinosi stvaranju crvenih krvnih zrnaca što olakšava opskrbu tijela kiseonikom i otklanja anemiju. Koristi se i kod reumatizma, bolesti probavnih organa, ateroskleroze, migrene, bubrežnih bolesti, te još bezbroj manjih i većih poremećaja i bolesti.

Kod terapije koprivom, najčešće se koristi svježe iscijeđeni sok mlade koprive, kojim se postižu izvanredni rezultati. Za liječenje reume i artritisa koriste se listovi i vršci koprive se kuhaju na pari. Zbog zavidnog sadržaja hlorofila pomaže obnavljanju oštećenih ćelija i utiče na duže zadržavanje kisika u mozgu. U proljeće predstavlja odlično povrće. Mladi listovi koprive ukusom podsjećaju na špinat, ali u odnosu na njega sadrže pet puta više kalcija i šest puta više vitamina C.

No Comments

Post a Comment