KURKUMA – ČAROBNI PRAH

Kurkuma je začin s čudesnim djelovanjem na zdravlje, čak i kad je riječ o veoma teškim bolestima. Proučite njena svojstva i isprobajte naš recept

U engleskom govornom području kurkuma je poznata kao turmeric, a u našem je nazivu odmah istaknuta najdjelatnija komponenta ove iznimne biljke – kurkumin. Upravo njemu kurkuma zahvaljuje slavu koju je stekla u zemljama Dalekog istoka, budući da je prirodni antiseptik i baktericid te zbog toga cijenjena u dezinfekciji posjekotina i opeklina. Kurkuma je i predmet savremenih istraživanja koja redom potvrđuju njenu efikasnost u prevenciji raznih vrsta karcinoma.

Posebna biljka

 

Tako je otkriveno da, kombinovana s karfiolom, prevenira rak prostate i zaustavlja rast kancerogenih ćelija, prevenira karcinom dojke i melanom, smanjuje rizik od leukemije u dječoj dobi te je prirodni čistač jetre. Može spriječiti i usporiti napredovanje Alzheimera jer odstranjuje plak nataložen u mozgu, sprečava metastaziranje mnogih karcinoma, čak i kad je u pitanju karcinom gušterače te je snažno protivupalno sredstvo jednako efikasno kao farmaceutski preparati samo bez nuspojava. Samim tim, izvrstan je saveznik kod upalnih procesa poput artritisa i reumatidnog artritisa.

Dokazno je da usporava napredovanje multiple skleroze, pomaže razgradnju masti i odličan je saveznik u mršavljenju, ali i u borbi protiv psorijaze i ostalih patogenih promjena na koži. Još od davnina korištena je u kineskoj medicini kao sredstvo za ublažavanje bolova i borbu protiv depresije.

Da je doista riječ o posebnoj biljci kurkuma pokazuje i specijalnom nijansom žute boje. U kulinarstvu se može upotrijebiti da “odglumi” žumanjak. No treba pripaziti da se ne pretjera jer umjesto žute možete dobiti čudnu nijansu zelenkaste koja ne djeluje ni najmanje privlačno. Osim toga, kurkuma je neizostavan dio curryja pa se u njenim dobrobitima može uživati i kroz curry.

 

Začin koji čuva jetru

 

Sastojak kurkuma delotvoran je protiv oštećenja jetre, utvrdili su austrijski naučnici. Istraživanje sprovedeno na miševima pokazalo je da svakodnevno konzumiranje kurkume smanjuje zapaljenske procese koji mogu da izazovu oštećenje ćelija jetre.

Kurkuma pomaže da se odloži oštećenje jetre koje vremenom može da dovede do ciroze, zaključili su stručnjaci sa gastroenterološkog i hepatološkog odseka Medicinskog fakulteta u Gracu.

Hraneći laboratorijske miševe ovim svetložutim začinom, austrijski tim, kojim je rukovodio Mahael Trauner, utvrdio je da su kod ovih životinja smanjeni zapaljenski procesi koji mogu da izazovu oštećenje ćelija jetre, ožiljke na ovom organu i blokadu žučnih puteva, preneo je Rojters.

Neka ranija istraživanja su ukazala da kurkuma ima antiinflamatorna i antioksidantna svojstva koja mogu da pomognu u borbi protiv raznih bolesti.

Između ostalog je utvrđeno da kurkuma suzbija tumore i da su ljudi, koji često konzumiraju kari, manje skloni toj bolesti, mada se dejstvo ovog začina gubi ubrzo pošto je pojeden.

Austrijski tim je želeo da utvrdi da li kurkuma može da odloži oštećenja izazvana progresivnim zapaljenskim bolestima jetre, uključujući dva stanja – primarni sklerozni kolangitis i primarnu bilijarnu cirozu.

Oba ova poremećaja, koja mogu da izazovu greške u genima ili autoimune bolesti, izazivaju zapaljenje i ožiljke na jetri i blokadu žučnih puteva, što može da vodi velikom oštećenju tkiva i nepovratnoj i u krajnjem ishodu fatalnoj cirozi jetre.

Austrijski tim je analizirao tkivo jetre i uzorke krvi miševa sa hroničnim zapaljenjem ovog organa, pre i nakon što su u njihovu ishranu dodali kurkumu tokom četiri do osam nedelja.

Utvrđeno je da kurkuma ima povoljno dejstvo na više raznih inflamatornih procesa u jetri.

Američki stručnjaci su 2007. godine ustanovili da kurkuma može da pomogne stimulaciju ćelija imunog sistema kod obolelih od Alchajmerove bolesti.

 

RECEPT:

 

Voćna kaša za razvedravanje

za 1 osobu:

1 veća mandarina
1 mala jabuka
1-2 datule
½ kašičice chia sjemenki (nije obavezno)
prstohvat kurkume

Sve sastojke staviti u blender i izraditi glatku smjesu. Poslužiti kao kremasti desert ili umjesto obroka.

 

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.