MAŽURAN PROTIV STRESA I NESANICE

Ako mažuran koristite svježi onda je aromatičniji, a dužim kuvanjem gubi aromu pa je poželjno da ga dodajete pri kraju kuvanja, dok suhi dodajte na početku kuhanja.

Energetska i nutritivna vrijednost

Energetska vrijednost 100 g sušenog mažurana iznosi 271 kcal/1136 kJ. Od toga sadrži 60,5% ugljikohidrata, 12,6% proteina i 7% masti.

Od minerala u mažuranu se nalaze kalcijum (1990 mg što čini 249% RDA), željezo (82,7 mg što čini 590% RDA), magnezijum (346 mg što čini 92% RDA), fosfor (306 mg što čini 44% RDA), cink (3,6 mg što čini 36% RDA), bakar (1,13 mg što čini 113% RDA), mangan (5,4 mg što čini 271,6% RDA) i selen (4,5 mg što čini 8% RDA).

Od vitamina mažuran sadrži vitamin C (51,4 mg što čini 64% RDA), tiamin (0,3 mg što čini 26% RDA), riboflavin (0,3 mg što čini 23% RDA), niacin (4,1 mg što čini 26% RDA), vitamin B6 (1,2 mg što čini 85% RDA), folnu kiselinu (1644 mg što čini 82% RDA), vitamin A (403 mg što čini 50% RDA), vitamin K (621,7 mcg što čini 829% RDA) i vitamin E (1,69 mg što čini 14% RDA).

Od ostalih nutrijenata mažuran na 100 g sadrži 40,3 g vlakana i karotenoide lutein+zeaksantin 1,9 mg.

DOBAR IZVOR – pojam se odnosi na one namirnice koje sadrže vitamine, minerale, proteine i vlakna u količini od najmanje 10% dnevnih potreba (RDA).
ODLIČAN IZVOR – pojam se odnosi na one namirnice koje sadrže vitamine, minerale, proteine i vlakna u količini od najmanje 20% dnevnih potreba (RDA).
RDA – Recommended Dietary Allowances (preporučene dnevne količine).

Ljekovita svojstva

Mažuran je  impresivna ljekovita biljka. S obzirom na sastav eteričnih ulja vrlo često se upotrebljava  za ublažavanje simptoma astme, bronhitisa, upale sinusa, glavobolja ili probavnih tegoba kao što je nadutost, žgaravica, mučnina. Osim toga dodaje se i u ulja za masažu gdje doprinosi oslobađanju bolova u mišićima.

Koristi se kao tonik za ublažavanje stresa. Od mažurana se može pripremiti blagotvorni čaj koji potiče apetit i ublažava grčeve u želucu. Flavonoidi iz mažurana posjeduju sedativna svojstva, što pomaže kod nesanice, glavobolja ili migrena. Smanjuje zubobolju, bolove kod artritisa, istegnuća i ukočenih zglobova. Jače doze imaju umirujući i antidepresivni učinak, dajući lagano euforično raspoloženje.

Flavonoidi takođe djeluju i antioksidativno tako da se smatra da konzumiranjem pripravaka od mažurana može pomoći kod smanjenja nakupljanja holesterola na zidove krvnih sudova te poboljšati cirkulaciju krvi. Mažuran može djelovati na snižavanje krvnog pritiska i rizik od srčanog udara i izliva krvi u mozak. Čaj od mažurana povećava znojenje i oslobađanje toksina preko kože, što je važno i kod groznice koja se javlja kao simptom kod prehlada i gripe. Ovaj čaj može poslužiti kao osvježenje tokom ljeta, pomaže i kod revitalizacije kose, preporučuje se prati kosu s rastvorom mažurana.

Mažuran posjeduje antiseptična svojstva, koristi se kao sastojak za losione i kreme, čime se štite rane od upala i tetanusa. Djelotvorno se bori protiv virusa i bolova koje se vežu uz prehlade, zaušnjake, ospice ili boginje. Ima antibakterijska svojstva koja mogu zaštititi od trovanja hranom, tifusa, malarije, bakterijskih upala debelog crijeva, probavnog sistema, urinarnog trakta.
Ulje mažurana pomaže kod neredovnih ili bolnih menstruacija i simptoma vezanih uz problem bolne menstruacije.

 

 

Tags:
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.