MISTIČNA MOĆ UMA I PROMJENE NAVIKA

Iako je odgovoran za samo oko 2% tjelesne težine, mozak troši oko 20% kiseonika u našoj krvi i 25% glukoze (šećera) koji cirkuliše u krvotoku. Mozak je jedini organ koji može posmatrati i analizirati sam sebe.

U mozgu se nalazi oko 100 milijardi neurona, ali oni čine samo 10% mozga. Vaš mozak je sposoban imati više ideja od broja atoma u poznatom svemiru!

Mozak proizvodi struju dovoljno jaku da napaja sijalicu od 10 do 23 W. Prosječan mozak odraslog čovjeka je težak oko 1.3 – 1.4 kg. Veličina i težina nemaju apsolutno nikakvu vezu sa koeficijentom inteligencije (IQ).

Kada se prekine dotok krvi do mozga, on izgubi svijest nakon 8 – 10 sekundi, a bez kiseonika može preživjeti 4 – 6 minuta.

Mozak tek rođene bebe se utrostruči u veličini u prvoj godini života. Studije pokazuju da 50-70% posjeta ljekaru za fizičke bolesti uzrokuje niko drugi nego sam mozak bolesne osobe (stres).

Kada imate glavobolju, ne boli vas mozak. Ovaj organ nema receptore za bol i zato ne može ni osjetiti bol.

Mozak je najaktivniji kada spavate. Dokazano da osobe koje malo odspavaju tokom dana imaju više energije i bolje su fokusirane na posao.

Smijanje aktivira pet različitih dijelova mozga.

Lijeva strana mozga kontroliše desnu stranu tijela, desna strana mozga kontroliše lijevu stranu tijela.

Ako je zdrav, vaš mozak nikada ne gubi sposobnost učenja.

U mozgu se nalaze određeni ‘ogledalo neuroni’ zbog kojih zijevate kad drugi zijevaju oko vas, ali i zbog kojih vas na trenutak zaboli dio tijela, iako se neko drugi udario. Naučnici vjeruju da su upravo ovi neuroni odgovorni i za generalno osjećanje empatije prema drugima.

Droga poput kokaina aktivira centar zadovoljstva u mozgu (nucleus accumbens), te oslobađa dopamin serotonin koji vas čine sretnim. Nucleus accumbens se aktivira i kada pomognete osboi u nevolji ili donirate novac/robu nekoj dobrotvornoj organizaciji.

Svaki put kada se nečega prisjetite ili imate novu misao, vi stvarate novu vezu u mozgu.

Dok je mozak slona fizički veći od ljudskog, ljudski mozak zauzima 2% ukupne tjelesne mase (u usporedbi s 0,15% mozga slona), što znači da ljudi imaju ubjedljivo najveći mozak u odnosu na veličinu tijela.

Brojne naučne studije su zaključile da čitanje djeci naglas i često razgovaranje s njima značajno doprinosi razvoju njihovih moždanih struktura.

No Comments

Post a Comment