NAJSIROMAŠNIJI PREDSJEDNIK!

Predsednik Urugvaja Hose Muhika je verovatno najbliži “čoveku iz naroda” od svih ostalih svetskih lidera!

Zaradio je “nadimak el presidente mas pobre”, ili “po naški”, najsiromašniji predsednik zbog svojih neverovatnih odricanja!

Predsednik Hose Muhika na svom

Predsednik Hose Muhika na svom “velelepnom” imanju

Ovaj neobičan (i nesebičan) čovek daje čak 90 odsto svoje plate svojim građanima, tako da od 12. 500 dolara, koliki je iznos njegovih primanja, zadržava samo 1. 250 koliko mu je potrebno za osnovne životne troškove.
On je španskom dnevniku “El Mundo” nedavno izjavio: “Dobro mi je sa toliko novca. Mora da bude, jer znam koliko Urugvajaca preživljava sa mnogo manje.”
Hose i njegova žena, koja radi kao senatorka, takođe donira deo svojih prihoda.

Ne plaši se da uprlja ruke - Hose Muhika

Ne plaši se da uprlja ruke – Hose Muhika

Njih dvoje žive u skromnoj seoskoj kući na farmi cveća. Njegova najvrednija kupovina je Folsvagenova “Buba” koja košta oko 2.000 dolara.
Od kada je Muhika došao na vlast 2010. godine, njegova zemlja se smatra jednom od najmanje korumpiranih na svetu!
Nije ni čudo, kada im šef države nema račun u banci, niti bilo kakav dug, a zadovoljstvo pronalazi u porodičnom životu i društvu svog ljubimca psa Manuele.

Njegova najkrupnija kupovina - Hose Muhika

Njegova najkrupnija kupovina – Hose Muhika

A kakav je Muhika u odnosu na kolege?

Njegova plata na godišnjem nivou iznosi 15.000 dolara.
To je 5,8 odsto plate Dejvida Kameruna, premijera Britanije, 4,2 odsto zarade Stivena Harpera (Kanada), 3.1 odsto prihoda Baraka Obame, 2,9 odsto prihoda Reile Odinge iz Kenije, samo 2,5 odsto Džulije Džilard iz Australije, i mizernih 0,7 odsto novca koji zaradi Li Hsien Long iz Singapura.
Muhika inače živi vrlo jednostavnim i povučenim životom. On odbija da živi u predsedničkoj palati i, umesto da se on useli, ustupio prošle zime ovu raskošnu građevinu beskućnicima, kako bi ih spasao od smrzavanja.

Odrekao se života u palati - Hose Muhika

Odrekao se života u palati – Hose Muhika

Pre izvesnog vremena predsednik Urugvaja se pojavio na nekom javnom događaju modrog nosa, upitan za povredu, objasnio je da se desila dok je pomagao susedu da popravi krov posle kišne oluje.
Urugvaj je najmanja nacija Južne Amerike, nakon Surinama. Ipak, ova majušna zemlja je treća po razvijenosti na kontinentu, a ne samo da je uspela da izbegne svetsku ekonomsku krizu, već njena ekonomija ima pozitivan trend.

Zamislimo naše premijere, predsjednike, lidere, vođe političkih stranaka kako se odriču ogromnih primanja, skupih automobila i nevjerovatnih beneficija! Blago narodu sa ovakvim predsjednikom. Predlažem da komentarišete ovu vijest. Rijetkost su ovakvi ljudi!

 

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.