NJENO VISOČANSTVO – BRUSNICA

Već dugi niz godina se propagira i istraživanjima potvrđuje gotovo čudesna sposobnost ploda i soka od brusnice, pre svega da spreči infekcije mokraćnog sistema. Najpre se zasluga pripisivala njenoj kiselosti, ali je naposletku shvaćeno da je ključ u nečemu drugom… Reč je o proantocijanidinu, materiji koja deluje poput barijere bakterijama koje bi inače mogle da se učvrste i neometano razmnožavaju na sluznici mokraćnog sistema.

Odavde se priča širi i na druga polja, u cilju otkrivanja brojnih „talenata“ brusnice da održi dobro zdravlje. Tako se utvrđuje da je moć brusnice koja se pokazala u urinarnom traktu na sličan način jaka u želucu jer može da spreči nastanak čireva često povezanih sa bakterijom Helicobacter pylori. Uopšte, brusnica doprinosi ostvarenju ravnoteže „dobrih“ bakterija u sistemu za varenje što je izuzetno važno za opšte zdravlje i imunitet.

Antiinflamatorne moći brusnice efikasno čuvaju kardiovaskularni sistem, jer pomažu da se smanje vrednosti „lošeg“ LDL- i ukupnog holesterola, a istovremeno poveća nivo „dobrog“ (HDL) holesterola. Brusnica čuva i zdravlje usne duplje, tačnije, desni pa je uz nju smanjena i opasnost od razvoja parodontoze. 

Ono što je važno je da ništa ne može da zameni lekovite moći celog ploda brusnice jer je sinergija hranjivih materija u plodu jedinstvena i ne mogu je nadjačati izdvojeni elementi poput ekstrakata. Ovo pravilo se naročito odnosi na antioksidantna, antiupalna i antikancerozna svojstva ploda brusnice. Osim navedenog, brusnica sadrži vitamine C, E i vlakna, a, vrlo važnu ulogu u ostvarenju dobrobiti za zdravlje ima lepeza biljnih nutrijenata.

Povedite računa da se, pored redovnih dnevnih voćnih obroka, i čudesne bobice nađu nekoliko puta nedeljno na meniju, a među njima svakako brusnica čija su antioksidantna svojstva na izuzetnoj ceni.

Mogu sveže, zamrznute i sušene, samo da su cele. I, što crvenija to bolja!

www.popularneemisije

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

 

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.