OBNOVITE TIJELO UZ PROSO!

Ovo je namirnica izbora za uspostavljanje normalne flore u crevima, čišćenje krvi i nadopunu svih nedostajućih materija u organizmu

Iako ima mnogobrojne prednosti, žitarica proso donedavno je bila neopravdano zanemarena, ali, kao da postoje trendovi u ishrani, ponovo se ova biljka, koja je korišćena još u davna vremena, vraća na trpezu kao izuzetno vredna namirnica.
Proso je jednogodišnja biljka, izgledom vrlo slična kukuruzu. Raste veoma visoko, a plod su joj semenke u tvrdim ljuskama, koje se pre upotrebe moraju oljuštiti. Kada se ljuske skinu, pojavljuju se žute kuglice s crnom tačkicom, koja je bila povezana sa stabljikom.

Proso je jedinstvena biljka po svojoj vrlo kratkoj sezoni rasta. Za nju nije potrebno da prođu meseci od setve do žetve. U idealnim uslovima, ova žitarica je zrela za branje već posle 65 dana od sejanja. Kao takva ne traži nikakvo posebno plodno tle. Uspeva čak i na suvoj i mineralno siromašnoj zemlji, što je posebna blagodet za siromašne mnogoljudne zemlje.
Visoko je hranljiva namirnica, sa najmanje alergenih sastojaka, pa je bez ograničenja mogu koristiti svi. Blagog je ukusa, pomalo nalik orahu, sa sadržajem belančevina od blizu 15 procenata. Izuzetno je bogata vitaminima B kompleksa, vlaknima i mineralnim materijama, a pre svega gvožđem, magnezijumom, fosforom i kalijumom.

Proso predstavlja namirnicu izbora, za uspostavljanje normalne flore u crevima, čišćenja krvi i nadopunu svih nedostajućih materija u organizmu. Uzimanjem dijetalne hrane od prosa, organizam je u stanju da se obnovi u celosti – od vrha kose do noktiju na nogama.

DIJETALNA HRANA OD PROSA
Po želji, u manju ili veću činiju stavi se što krupnije proso, da odstoji pet sati u vodi. Količina vode je pet puta veća u odnosu na težinu prosa. Zatim se tako nabubrelo proso stavi da se skuva u kašu, i po potrebi doda voda ukoliko su prethodnu zrna upila.
Kaši za kuvanje se još doda šaka sitno iseckane šargarepe, celera, crnog luka, praziluka i peršuna. Na kraju, kada je sve ukuvano, doda se malo morske soli i slatke pavlake. Kao prilog ovom dijetalnom i korisnom jelu može da se doda i zelena salata.

KUVANJE
Proso se kuva u trostrukoj količini vode oko pola sata, dok zrna ne upiju svu vodu. Tada se makne sa šporeta i ostavi još desetak minuta da odstoji u pari.
Sem toga, zrna će biti rastresitija, ako se kuvaju u manje vode, pod pretpostavkom da su ranije ostavljena u vodi da nabubre. Na ovaj način se i vreme kuvanja skraćuje za 5-10 minuta.

 

 

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.