OGROZD – IZUZETNO VOĆE

Opis

Pored rabarbare i ribiza, ogrozd se ubraja među vjerovatno najkiselije prirodne proizvode – u poređenju s njim, limun je čisti med. Dlakave bobice na izdancima punim oštrog trnja tipično su voće za marmelade,ali jednako tako mogu se jesti i sirove, pogotovo kada su već dobile svoju žutocrvenu zrelu boju.

Porijeklo

Ogrozd potiče iz kolijevke brojnih vrsta voća, s Bliskog istoka, iz  južne Evrope i Sredozemlja. Doba dozrijevanja je krako, tako da je roba iz uvoza vrlo krako u ponudi. Domaći ogrozd može se nabaviti na tržnici ili u bio-trgovinama.

Djelotvorne tvari

Što je ogrozd zreliji, to se čvršće zatvara tvrda kora oko sjemena.Zato se često bere dok je još nezreo, dok je kora još mekana. To je zapravo šteta, jer bogatstvo djelotvornih tvari razvija se tek kasnije.Ogrozd je bogat silicijem (za vezivna tkiva, neutralizira otrove teških metala) i celuloznim tvarima (čisti crijeva). Voćno meso ogrozda sadrži puno provitamina A (štiti sluznice, utvrđuje tjelesne ćelije),piridoksin (vitamin B6, za razmijenu bjelančevina, živce, srce, rast kose), biotin (za zdravu kožu, punu kosu), a prije svega vitamin C (za imunitet, djelovanje mozga i živaca). Ogrozd upija i veliku količinu mangana i magnezija iz tla u svoje plodove (važno za snagu ćelija, mišiće, srce), osim toga kalij i cink, koji potiču mokrenje (za vezivna tkiva, proizvodnju hormona). Čak je i žilava kora bogata vrijednim, višestruko nezasićenim masnim kiselinama, koje omogućuju bolje  iskorištavanje karotena koji se nalaze u voćnom mesu.

Liječenje ogrozdom

  • odstranjuje teške metale, pogotovo iz mozga
  • čisti i prazni crijeva
  • odvaja vodu i tjera na mokrenje
  • poboljšava iskorištavanje bjelančevina
  • potiče rast kose i stvaranje zdrave kože
  • jača sudove i vezivna tkiva

Ogrozd za arterije i vene

Element u tragovima silicij nije čest u namirnicama životinjskog porijekla. Biljke ga koriste u velikim količinama za izgradnju robusnih dijelova skeleta, kao šta su kore
ili za čvrste, krute kapilare, kroz koje crpe svoje prehrambene sokove.
I ljudski organizam koristi silicij, za izgradnju i održavanje čvrstih i stabilnih krvnih žila. S ogrozdom ćete, dakle, učiniti veliku uslugu vašim žilama.
Upravo kod slabijih arterija i vena, kod proširenih vena ipopucalih kapilara ogrozd može pomoći. Jednosedmično liječenje s ogrozdom može vas spasiti od daljeg pogoršanja stanja.
Ne morate jesti samo kisele ogrozde: kupite blaže, žute ogrozde, i pripremite ih kao voćni kolač.
Za zdravi i ukusni kolač od ogrozda trebate 250 grama rahlog tijesta, jedan kilogram ogrozda (operite ga i prethodno blendujte). Kolač ukrasite snijegom od bjelanjka, šećerom (po  vlastitom ukusu) i sitno nasjeckanim bademima. Pecite ga otprilike 30 minuta.
Tags:
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.