OPASNOST U FRIŽIDERU

Kod odabira hrane u restoranu svjesni smo da je riba puno bolji izbor nego hamburger, no kod skladištenja hrane u vlastitom frižideru često ne razmišljamo kupujemo li i jedemo li zdravo, tvrdi nutricionistkinja Elain Magee.

Ona je za WebMD sastavila popis najnezdravijih namirnica koje je najbolje nemati u hladnjaku, kako ne bi bili podstaknuti da ih jedemo.

Majonez

Jedete li često ovaj umak, jasno vam je zbog čega se masnoće talože na vaše krvne žile, a kilogrami tako lako “primaju”. Ako ste veliki ljubitelj majoneza i u jednom obroku pojedete i do četvrtine šoljice time ćete unijeti 360 kalorija i 40 grama masnoće.

Umjesto majoneza birajte manje masne umake savjetuje Magee.

Voćni i gazirani sokovi

Zaslađena pića, ledeni čajevi i gazirani napici, pa čak i oni koji sadrže vještačke zaslađivače najveći su neprijatelji vitke linije jer otvaraju apetit, nemaju nutritivnu vrijednost te su samo “prazne kalorije”.

Obična voda najbolja je za hidrataciju cijelog organizma, a birate li već pića s ukusima tada sami pripravite  čaj. U takvo piće stavite meda i limuna te pohranite u staklenoj boci, pa ćete dobiti ukusno i zdravo piće prepuno antioksidansa.

Mesne prerađevine

Salame, suvomesnate kobasice, hrenovke i paštete obično se rade od mesa najniže kvalitete, a obiluju konzervansima, aditivima i masnoćama. Osim toga sadrže i velike količine soli zbog čega povećavaju rizik od oštećenja bubrega i visokog krvnog pritiska.

Brojne studije su pokazale kako prevelik unos prerađenog mesa pridonosi učestalosti nastanka raka debelog crijeva, jednog od najraširenijih karcinoma.

Punomasni mliječni proizvodi

Namirnice poput punomasnog mlijeka, pavlake i maslaca mogu imati i neškodljive sastojke poput proteina, kalcija, B vitamina i riboflavina. Problem je u tome što sadrže i obilje masnoća, pa ako ih svakodnevno unosimo postoji rizik od povećanih nivoa holesterola. Npr, pijemo li pola litre punomasnog mlijeka svaki dan, na kraju nedjelje unijećemo preko 2000 kalorija, 105 grama masnoća, a od toga oko 60 grama zasićenih masnoća i 315 miligrama holesterola.

Zbog toga je uvijek bolje odabrati biljna mlijeka  koja sadrže zdrave sastojke, ali i manje opasnih masnoća.

Kremasti dressing za salatu

Umaci za salate odličan su dodatak koji u trenutku običnu tjesteninu pretvara u ukusno glavno jelo, no jedno uobičajeno serviranje sadrži oko 120 kalorija, 12 grama masnoća i 380 miligrama soli. Zbog toga ih je najbolje izbjegavati, savjetuje Magee. Preporučuje tradicionalne začine poput suncokretovog, maslinovog ili bundevinog ulja te vinskog i jabučnog octa ili pak limunov sok kao najzdravije začine za salatu.

Margarin i njegovi derivati

Margarin sadrži veliku količinu masnih kiselina jer nastaje kao emulzija biljnih ulja i vode te je dokazano da njegovo redovno korišćenje u ishrani povećava rizik od oboljenja srca te krvnih žila. Margarin povećava nivo ukupnog holesterola te smanjuje nivoi onog dobrog, ali i djeluje loše na imunitet.

Tvrdi margarin sadrži između 19 i 38 posto transmasnih kiselina, a već u jednoj kašičici se nalazi oko 100 kalorija i 11 grama masnoća.

– Uvijek radije birajte biljne proizvode nego margarin – savjetuje Magee.

Zamrznuti pomfrit

Ova verzija krompira naročito je draga najmlađima, a ljudi ga često kupuju jer je cijena gotovo jednaka sirovom. Ipak, zamrznuti krompir nikako nije dobar za zdravlje jer sadrži velike količine soli i konzervansa. Mala porcija od 85 grama krompira sadrži oko 11 grama masti, oko 3 grama zasićenih masnih kiselina, 390 do 540 miligrama natrijuma i oko 190 kalorija. Preporučuje se jesti pečeni krompir ili najbolje onaj pečen u ljusci, savjetuju nutricionisti.

 

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.