MAGIČNO POVRĆE – CVEKLA

Cvekla je kao lek poznata već 2000 godina.

Sok od cvekle regeneriše jetru i sprečava starenje organizma. Još u ranoj medicini cvekla predstavlja lek za krv, tačnije lečenje malokrvnosti, mada ima lekovito dejstvo na niz drugih oboljenja. Cvekla uspešno reguliše krvni pritisak. Sok od cvekle koristan je antipiretik, jer snižava visoku telesnu temperaturu. Seme cvekle koristi se za terapijsko lečenje tumora genitalija i creva. Cvekla je prirodni je antianemik, antibakterik, antikarcinom, antipiretik, antioksidant, antisklerotik, detoksikant, diuretik, remineralizant.

Cvekla je korjenasto povrće, a kao ljekovita biljka poznata je već više od dvije hiljade godina.

Današnja pitoma cvekla nastala je od divlje koja se još i danas može naći na obalama Sredozemnog i Crnog mora. Stari su narodi upotrebljavali samo mesnato debelo lišće cikle, dok je njen korijen bio tvrd i neupotrebljiv.

Korijen cvekle bogate je crvene boje koja potiče od grupe crvenog pigmenta zvanog betacijanini. U kolonijalno doba sokom cvekle bojili su glazuru na kolačima i pekli ružičaste palačinke.

Energetska i nutritivna vrijednost

Cvekla je korisno i veoma ljekovito povrće koje se može upotrebljavati tokom cijele godine.

Prosječan hemijski sastav cvekle računato na 100 g svježe namirnice: voda 88 g; proteini 1,5 g; masti 0,1 g; ugljikohidrati 9,4 g i vlakna 2,5 g. Energetska vrijednost cikle iznosi samo 45 kcal na 100 g svježe namirnice.

Cvekla je lako probavljiva namirnica. U njoj se nalaze gotovo svi mineralni sastojci: kalij, fosfor, kalcij, magnezij, željezo, fluor, sumpor, jod, brom, litij, rubidij, celzij i stroncij. Važno je istaći da cikla sadrži i određenu količinu kobalta koji sudjeluje u stvaranju vitamina B12.

Važna je i prisutnost vitamina B1, B2, B6, C, folata i pantotenske kiseline; iako ne u velikim količinama. Odličan je izvor folata (27% od RDA na 100 g) i dobar izvor mangana (16% od RDA na 100 g), kalija (10% od RDA na 100 g) i vlakana (11% od RDA na 100 g).

RDA – Recommended Dietary Allowances (preporučene dnevne količine)

Ljekovitost

Ljekovita vrijednost cvekle poznata je već iz antičkih vremena. Upotrebljava se kao pomoć u liječenju malarije, akutnih fibroznih bolesti i gripe u početnom stadiju te za regulisanje krvnog pritiska, posebno niskog, a povoljno utiče na živce i rad mozga. Cvekla je korisna i u liječenju malokrvnosti, posebno u djece i mlađih osoba, a poboljšava i rad želuca, crijeva i žuči.

Ona je i vrlo važna namirnica u ishrani vegetarijanaca jer sadrži određenu količinu kobalta koji sudjeluje u stvaranju vitamina B12. Vitamin B12 nalazi se samo u proizvodima životinjskog podrijetla, dok ga u povrću uglavnom nema. Vitamin B12 sudjeluje u stvaranju eritrocita u krvi, a pomanjkanje tog vitamina izaziva pernicioznu anemiju. Upravo zbog toga cikla je jedan od najboljih prirodnih lijekova za liječenje anemije i malokrvnosti.

Cvekla sadrži i jod. Prisutnost joda ciklu čini dragocjenom u borbi protiv ateroskleroze i kod usporavanja procesa starenja; pa se preporučuje i starijim osobama.

Zbog sadržaja selena cikla predstavlja namirnicu koja posjeduje svojstvo remineralizacije i uspješno se suprotstavlja prijevremenom starenju te sudjeluje u opštem čišćenju organizma.
Sadrži i salicilnu kiselinu koja u organizmu djeluje protuupalno.

Cveklu je najbolje konzumirati sirovu, i to ribanu s malo limunova soka. Ako želite poboljšati okus ovako pripremljenoj salati, uz ciklu upotrijebite mrkvu i/ili jednu kiseliju jabuku. Iznenadit će vas punoća okusa ovakve kombinacije.
Sok od cikle vrlo je ljekovit, a okus mu se može poboljšati dodatkom meda i limuna.
Cveklu možete konzumirati bilo u kojem obliku bez ikakvih nepovoljnih posljedica i ograničenja, lako je probavljiva i ne utiče negativno na sekreciju želuca.

Zahvaljujući prisutnosti antocijana koji cvekli daju crvenu boju, utiče na obnavljanje krvi, suzbija rast ćelija tumora i služi kao prirodno sredstvo za zaštitu i otklanjanje posljedica štetnog zračenja. Osim toga, betain i betanin iz cvekle pomažu u učvršćenju krvnih žila, regulisanju krvnog pritiska, smanjuju holesterol u krvi, potiču metabolizam i rad jetara, a jačaju i odbrambeni sistem organizma.
Višestruko ljekovito djelovanje cvekle na ljudski organizam u kombinaciji s vrlo pristupačnom cijenom predstavlja pravu blagodat za zdravlje dostupnu svima.

Cvekla se pokazala kao uspešan prirodni lek kod sledećih oboljenja:
– krvi, kao što su anemije, malokrvnost, percinozna anemija, ateroskleroza, masnoca u krvi (holesterol, trigliceridi)
– jetre, i to masne jetre, žutice, tvrde jetre, ciroze
– ova biljka je stanicni regenerator (uspešno regeneriše oštecene stanice)
– citostaticki ucinci su još uvijek predmet proucavanja, a najnovija istraživanja potvrduju pozitivno delovanje na promene karcinogenih stanica
– betain i betacian cine cveklu izvrsnim lekom za ucvršcivanje krvnih žila, smanjenje holesterola u krvi
– visoki sadržaj gvožđa pospešuje obnavljanje i aktivnost crvenih krvnih zrnaca (eritrocita)
– diureticno delovanje cvekle pomaže u oboljenjima reume i gihta
– danas se cvekla najviše koristi kod najtežih karcinogenih bolesti: tumor, leukemija i rak
– cvekla je delotvoran lek i u lecenju posledica zracenja, a pripisuje joj se i moc zaštite od radioaktivnosti i od X zraka
– kod oboljenja disajnih organa kao što su bronhitis, upala pluca, gripa i prehlada

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.