PROTEINI PODSTIČU RAK!

Maligna oboljenja šire se velikom brzinom iz dana u dan. Ćelije raka napadaju organizam tako što ulaze u krvne ćelije i kruže cijelim krvotokom. Kada je organizam oslabljen, ćelije raka probijaju krvne kanale i napadaju meka tkiva koja su čovjekov glavni obrambeni mehanizam.

Za većinu ljudi riječ “tumor” ima negativne, pa i zastrašujuće konotacije. Dobra je vijest da kroz rano otkrivanje i pravovremeno liječenje rak ne mora značiti i terminalno oboljenje.
Što je rak?
Rak nije samo jedna vrsta bolesti. Još je Hipokrat dao naziv ovoj grupi oboljenja 400 godina prije Hrista. Kancerogene bolesti imaju jednu zajedničku karakteristiku – nekontrolisani rast ćelija tumora.

Znači li rak smrt?
Naravno da ne! Većina pacijenata oboljelih od neke vrste raka uspješno se liječi, posebno ako se rak otkrije u ranom stadiju. Savremeni načini liječenja pridonijeli su činjenici da su danas šanse za izliječenje raka veće nego prije 30 godina.

Radi li se o nasljednoj bolesti?
Neke vrste raka, poput raka dojke, mogu biti nasljedne. Važno je da redovno idete na preglede, posebno ako je članu vaše porodice dijagnostikovan rak.

Zašto stanice rastu?
Stanice se neprestano dijele i množe. Te stanice sadrže naše gene. Otprilike jedna od milion stanica ne razvija se normalno, no to najčešće nije problem, jer je organizam programiran da rješava ovakve probleme. No, kada tijelo ne uspijeva popraviti grešku, dolazi do razvoja tumora. U nekim slučajevima, simptomi kancerogenog oboljenja javljaju se tek nakon 10 ili čak 30 godina.

No Comments

Post a Comment