KUPINE SNIŽAVAJU KRVNI PRITISAK

 

Postoji nekoliko razloga zašto biste trebali jesti kupine. Osim što su vrlo ukusne one nam pružaju i bogat izvor vitamina C koji je važan za imunitet, snižava krvni pritisak i važan je u liječenju anemije. Osim toga poznate su i kao antioksidansi koji sudjeluju u organizmu prilikom suzbijanja slobodnih radikala, pa tako veoma pomažu prilikom zaštite od pojavljivanja bilo kojeg oblika raka.

 

Kupine su  bogate vlaknima, pa ukoliko se borite sa povećanom težinom kupine vam mogu biti dobar saveznik. Vlakna pomažu i u snižavanju holesterola. Ranije je spomenuto kako pomažu prilikom prevencije od kancerogenih bolesti. Takođe sadrže i spoj C3G poznat po tome što pomaže u borbi protiv raka jednjaka i raka kože.Kupine sadrže i vitamin B9, koji je zajedno sa vitaminom B12 nužan za stvaranje novih krvnih ćelija. Ovo crveno voće je zdravo i za vaše oči, sadrži minerale za zdravije kosti, a poznato je i da sadrži tanine koji pomažu u bržem zarastanju manjih ranica.

Vjeruje se kako se radi o pravom supervoću koje je najpoznatije po svom multifunkcionalnom djelovanju. Bilo bi najbolje kada bi zaštitili svoje tijelo konzumirajući kupine.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.