SPAVANJE U ODVOJENIM SOBAMA JAČA VEZU

Suprotno ukorenjenom verovanju, spavanje u odvojenim sobama ne znači da se partneri udaljavaju jedan od drugog, nego da njihova veza postaje još čvršća.

Ima parova koji godinama, pa i decenijama, spavaju u istom krevetu, onih koji posle niza godina zajedničkog života odluče da spavaju u posebnim krevetima, pa čak i u odvojenim sobama. Stručnjaci tvrde da spavanje u odvojenim sobama ne znači da se ljubav među njima ugasila. Naprotiv, ova odluka, pod uslovom da je zajednički doneta, može veoma pozitivno uticati na život udvoje.

* Spavanje u odvojenim sobama jača vezu, tvrdi psihoanalitičar Katrin Ternik, autor upravo objavljenog bestselera „Odvojena soba“. Odvojena soba je metafora za lični, psihički prostor koji je svakom partneru neophodan. Suprotno ukorenjenom verovanju, spavanje u odvojenim sobama ne znači da se partneri udaljavaju jedan od drugog, nego da njihova veza postaje još čvršća. U odvojenim sobama svako od njih može da se opusti, regeneriše i slobodno sanja. Ovo razdvajanje budi i jača u njima čežnju za partnerom. Na taj način on i ona postaju maštovitiji i kreaativniji kada se ponovo nađu pod zajedničkim čaršavom.

I seksolog Žerar Lelu smatra da je spavanje u odvojenoj sobi udobnije i prijatnije od delenja iste postelje, jer „njen miran san ne remete njegovi snovi ili spavanje “na sav glas”, njega ne budi njeno čitanje do sitnih sati… a ova vrsta privremene odvojenosti istovremeno budi seksualnu želju kod partnera. Više nema slučajnih dodira u toku noći, a partnera dodirujemo samo kada osetimo istinsku potrebu za tim dodirom.

* Parovi koji imaju mogućnost da se bar, nakratko, preko noći razdvoje, osećaju veću potrebu za ponovnim susretom ujutro, smatra psihoanalitičar Sofi Kadalan. „Takvi parovi se sa većim žarom čekaju partnera, postaju seksualno inventivniji. Spavanje u odvojenoj sobi budi u njima novu želju i podstiče ih da  budu intimniji“

* Bračna ložnica nema više onu simboliku koju je imala u prošlosti, ističe etnolog Paskal Dibi. „Uostalom, još su stari Rimljani uviđali sve prednosti spavanja u odvojenim sobama. Taj običaj je za njih prevashodno bio izraz društvenog statusa. Sa dolaskom hrišćanstva bračnim parovima je nametnut običaj da do kraja života dele istu postelju. Ona, danas, više ne predstavlja stub jedne porodice, a spavanje u odvojenim sobama za mnoge parove postalo je i pitanje kvalitetnog odmora.

 

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.