ŠPINAT POMAŽE OKU

Mrkva, bogata beta-karotenom, nije jedino povrće dobro za vid, objavila je Silke Restmeyer, potparol za štampu njemačkog nutricionističkog društva.

Špinat, paradajz, brokula i mango također sadrže beta-karotene koje tijelo pretvara u vitamin A. Kako kaže Restemayer, vitamin A štiti očnu rožnicu od slobodnih radikala koji mogu oštetiti ćelije.

Beta karoten je karotenoid, životinjski i biljni pigment, koji se nalazi u zelenom povrću i žitaricama, smanjuje rizik od pojave smeđe katarakte i makularnih degeneracija (jednog tipa oštećenja rožnice), koja se obično pojavljuje kod starijih osoba i može uzrokovati gubitak vida.

Takođe, antioksidativna svojstva vitamina C i E štite ćelije oka od oštećenja uzrokovanog izlaganju suncu. Agrumi su primarni izvor vitamina C, a vitamin E se može pronaći u biljnom ulju, lješnjaku i integralnome žitu.

U jednom istraživanju na hiljadu Nijemaca, njih 83 posto je znalo da je mrkva dobra za vid. Međutim, da isti učinak imaju špinat i brokula znalo je samo 32 odnosno 27 posto ispitanih.

Tags:
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.