ŠTA NISTE ZNALI O BELOM LUKU!

Beli luk je hiljadama godina poznat kao lekovita biljka koju odlikuje veliki broj blagotvornih dejstava. On poboljšava funkciju kardiovaskularnog sistema, varenje, deluje antibiotski i štiti od nekih kancerogenih supstanci. Sadrži više od 200 biološki aktivnih principa uključujući vitamine, minerale, aminokiseline i enzime.

Jedan od najznačajnijih aktivnih sastojaka je alicin sa snažnim anibiotskim dejstvom.

Beli luk normalizuje ubrzani rad srca, poboljšava rad srčanih krvnih sudova i snabdevanje srčanog mišića krvlju što dovodi do poboljšanja srčane funkcije, a time i do smanjenja sklonosti ka trombozi. Prema rezultatima istraživanja on je jedno od najboljih sredstava za prevenciju i sanaciju zakrečenih krvnih sudova. Snižava nivo lošeg holesterola (LDL) u plazmi, odnosno istovremeno povećava koncentraciju dobro-zaštitnog holesterola (HDL). Takođe deluje kao vazodilatator i antihipertenziv (pod dejstvom metil-alil-trisulfida).

Vazodilatatorni efekat (širenje krvnih sudova) belog luka se najviše ispoljava na perifernim krvnim sudovima, odnosno na suženim skrvnim sudovima glave, oku i nogu. Upravo stoga može biti koristan pri tretiranju nekih tipova glavobolja. Ispoljavanje vazodilatatornog dejstva belog luka na krvnim sudovima nogu kod starih ljudi koji često pate od bolnih grčeva u potkolenicama, čak i posle kraćih šetnji, veoma je uspešno. Beli luk pomaže ljudima koji pate od nadutosti i imaju problema sa varenjem – pročišćavanjem zakrečenih krvnih sudova u trbuhu. Upotreba belog luka može biti od koristi i u lečenju nekih drugih stomačnih tegoba, kao na primer proliva ili crevnog katara.

No Comments

Post a Comment