STEVIA – NAJBOLJA ZAMJENA ZA ŠEĆER

Ako ste razmišljali o zamjeni za bijeli šećer, tada vam zasigurno možemo preporučiti Steviu poznatiju kao sladilo biljnog porijekla dobiveno ekstrakcijom iz listova i plodova hrizantema Stevia rebaudiana.

Rodom je iz Južne Amerike, a poznata je kao prirodni zaslađivač koji je čak 200 do 400 puta slađi od šećera, s 0 kalorija, 0 ugljikohidrata i 0 glikemijskog indeksa. Smatra se ako se dovoljno dugo koristi, može pojačati arome vaših tijela, učiniti tjelesnu težinu idealnom te zaštiti nas od slobodnih radikala.Stevia dolazi u više različitih oblika, kao zeleni prah, smeđi tekući ekstrakt s jakim mirisom na sladić i kao bijeli prah koji se zapravo najviše koristi. Zbog svoje visoke slatkoće preporučuju se razne varijante razrjeđivanja. Smatra se kako je stevia idealna za osvejžavajuće napitke bez šećera. Poznato je kako se pod komercijalnim nazivom “rebiana” i “purre via” koristi u poznatim markama osvježavajućih napitaka iz SAD-a i Kanade, a često se koristi i u kombinaciji s izomaltozom.

Ono što je bitno napomenuti kako stevia ima posebno medicinsko djelovanje, a pritom treba spomenuti da pomaže u sprečavanju nastanka raka, liječi bakterijske bolesti probavnog sistema, reguliše povećanu tjelesnu težinu, smanjuje povišen nivo masnoća u krvi i visok krvni pritisak, snižava nivo šećera u krvi, smanjuje anemiju i  mnogo toga.

Bitno je napomenuti kako ne izaziva karijes u djece, što  znači da usporava i sprečava razvitak mikroflore kvarenja u usnoj šupljini na desnima i zubima. Najvažnije u svemu što ga se može dodavati dosta, jer nema kalorija, pa tako spada u sredstva za mršavljenje.

Stevia isto tako ima dobar uticaj na kožu ponajviše zato što ju omekšava i čini glatkom, stoga se najviše koristi za pripremu maski za lice, posebno protiv mladenačkih akni. Ako niste znali može se dodati u sapun i druga kozmetička sredstva, a isto tako ima povoljno djelovanje na dermatitis, ekcem, seboreju i crvene mrlje.

Stevia je kao što vidimo itekako vrijedan dodatak bilo u ishrani ili za kozmetičke svrhe, a da ne spominjemo kako je izuzetno vrijedna u borbi protiv raznih bolesti.

 

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.