UTICAJ RASPOLOŽENJA NA ZDRAVLJE SRCA

Stara je izreka ”Smijeh je lijek”, a naučnici su dokazali što se događa u krvnim žilama prilikom smijeha

Oduvijek se zna da su dobro raspoloženje i smijeh suprotno stresu, mrzovoljnosti i bijesu važni za psihičko i fizičko zdravlje, a naučnici su dokazali što se događa s krvnim žilama prilikom smijeha, odnosno dobrog raspoloženja.

Ispitanici u velikom eksperimentu u Americi redom su bile osobe bez  životnog ili poslovnog stresa koji su bili podvrgnuti prvo gledanju filmskih komedija (”Sve zbog Mary” i sličnih), a zatim stresnih i napetih scena iz ratnih filmova (”Spašavanje vojnika Rayana”).

Kod ispitanika se željelo postići stanje iskrenog smijeha i stanje žalosti izazvano samo filmskim scenama, bez upliva nekih životnih situacija, bilo teških ili radosnih. Nakon gledanja određenih scena, osobama se mjerila napetost krvnih žila, odnosno stručno funkcija endotela. Pokazalo se da su osobe nakon komičnih scena imale skoro potpuno opuštene krvne žile i da su se stezanje i opuštanje žila odvijali ritmički i pravilno, dok su im se nakon teških ratnih scena krvne žile suzile za 30-40% i ta je konstrikcija trajala puno duže, a relaksacija žila je bila sporija i kratkotrajnija čime su krvni sudovi  bili jako opterećeni.

Velik je broj naučnih studija koje su dokazale povezanost anksioznosti ili depresije s većim rizikom za nastanak ozbiljnih kardiovaskularnih bolesti, pa i nastanak srčanog ili moždanog udara.

Zbog toga naučnici preporučuju da se u terapiju rizičnih pacijenata  uvedu  terapije, koje će pacijente učiti metodama oslobađanja stresa usljed nakupljene napetosti ili bijesa, odnosno melanholije ili depresije.

 

 

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.