AZUKI GRAH – BOGATSTVO MINERALA I VITAMINA

Sitan i kompaktan, azuki grah sadrži manje masnoća i ulja od drugih mahunarki.

Azuki grah je malo tamno crveno ovalno zrno, veličine oko pola centimetra. S jedne strane ima uočljivi bijeli rub. Zbog svoje tamno crvene ili smeđe boje i slatkastog okusa, tradicionalno se na dalekom istoku poslužuje u posebnim prilikama – na rođendanima, vjenčanjima, na novogodišnjim svečanostima.
Od njega se pripremaju posebno cijenjeno slatko tijesto, različiti kolači, sladoledi, preljevi za kolače, no, azuki grah se također može kandirati, koristiti u obliku slatkih umaka i variva; zrna se mogu klijati, ili se od njega pravi brašno. Dobro se kombinuje sa rižom. Azuki se stavi u vodu da se namoči preko noći i nakon toga se kuha oko 40-tak minuta, ili 5-9 minuta u express loncu. Ako ga niste namočili, kuha se oko 20 minuta u loncu pod pritiskom sa kombu algom. Poboljšava rad bubrega i preporučuje se hronično umornim ljudima i onima sa bubrežnim problemima, naročito u kombinaciji sa bundevom.
Ako gledamo prehrambene vrijednosti, ova vrsta graha osim vitamina i minerala koji su prikazani u tablici, sadrži i vitamin A, B5, B11; te Cu, Mn, Na, Zn i mnoge druge korisne i zdrave spojeve i elemente.

 

 

Tags:
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.