BLAGODATI POMORANDŽE

 

Glatke loptice iznutra prekrivene belim vlaknima i ispunjene sočnim sokom idelan su međuobrok jer obiluju mineralima, vitaminom C i vodom koja nas osvežava.

Moćni minerali
Osim vitaminom C, pomorandže su bogate mineralima – kalcijumom, kalijumom i magnezijumom. Kalcijum čuva kosti, a kalijum nervni sistem i mišićna tkiva. Uz to je neophodan i za održavanje ravnoteže vode u organizmu.

Idealno voće za trudnice i pušače
Poznato je da nikotin uništava vitamin C. Zato se često kaže da ako je nepušaču potrebna jedna pomorandža kao zaštita od prehlade, onda su pušaču potrebne tri. Ove narandžaste loptice svežine su idealna hrana i za trudnice jer obiluju folnom kiselinom neophodnom za razvoj fetusa.

Veliki procenat vode
Sadrže veliki procenat vode – 86 odsto, pa brzo zasite organizam. Birajte one s manje hrapavom korom jer su sočnije i slađe.

Lekovita unutrašnja strana kore
Flavonoidi, moćni antioksidanti koji se najvećim delom nalaze u unutrašnjem belom delu narandžine kore, smanjuju rizik od moždanog udara.

Od pomorandže se dobija najpopularniji sok
Od jedne pomorandže dobija se 90 ml soka koji je odličan izvor vitamina C, a čak 85 odsto pomorandži prerađuje se u sok pa je upravo sok od pomorandže najpopularniji u svetu

Eterično ulje za miris i protiv bakterija
Već su drevne civilizacije poznavale neka umeća korišćenja pomorandžinog eteričnog ulja. Deluje fungicidno i baktericidno i tonizuje rad srca.

Bergamot pomorandža koristi se i u aromaterapiji za pripremu parfema. Međutim, kako je bergamot fototoksičan, čini kožu osetljivijom na UV zrake zbog čega se nakon nanošenja preparata s aromatičnim uljem bergamota ne sme izlagati suncu.

Tags:
No Comments

Post a Comment