CVEKLA PROTIV STARENJA I ANEMIJE

Cvekla je prirodni je antianemik, antibakterik, antikarcinom, antipiretik, antioksidant, antisklerotik, detoksikant, diuretik, remineralizant.
Ova lekovita biljka je kao lek poznata već 2000 godina.
Sok od cvekle regenerise jetru i sprečava starenje organizma. Još u ranoj medicini cvekla predstavlja lek za krv, tačnije lecenje malokrvnosti, mada ima lekovito dejstvo na niz drugih oboljenja. Cvekla uspešno reguliše krvni pritisak. Sok od cvekle koristan je antipiretik, jer snižava visoku telesnu temperaturu. Seme cvekle koristi se za terapijsko lečenje tumora genitalija i creva.

Ova biljka poznata je i kao: antikarcinom, antioksidant, laksativ. Blagotvorno deluje kod  bolesti jetre, bolesti pluća, bolesti kože, čišćenja organizma, groznice, jetrenih komplikacija, konstipacije, karcinoma, prehlade, posledica pušenja, regenerator stanica, trovanje nikotinom, tumora, zatvora i drugih zdravstvenih problema.

Zdravija je tamnije crvena cvekla i ona koja je duguljastog oblika. Nakon dugotrajnog uzimanja cvekle u većim količinama mogu se javiti određeni zdravstveni problemi kao što su težina u želucu i poremećaji varenja.

Treba znati da prilikom upotrebe cvekle mokraća i stolica dobijaju crvenkastu boju što je sasvim normalna pojava.

Kuvana cvekla nije lekovita i korisna je u raznim dijeto-terapijama. Za lečenje se koristi isključivo sirova cvekla.

Cvekla se pokazala kao uspešan prirodni lek kod sledećih oboljenja:
– krvi, kao što su anemije, malokrvnost, percinozna anemija, ateroskleroza, masnoća u krvi (holesterol, trigliceridi)
– jetre, i to masne jetre, žutice, tvrde jetre, ciroze
– ova biljka je stanični regenerator (uspešno regeneriše oštećene stanice)
– citostatički učinci su još uvijek predmet proučavanja, a najnovija istraživanja potvrduju pozitivno delovanje na promene karcinogenih stanica
– betain i betacian čine cveklu izvrsnim lekom za učvršćivanje krvnih žila, smanjenje holesterola u krvi
– visoki sadržaj gvožđa pospešuje obnavljanje i aktivnost crvenih krvnih zrnaca (eritrocita)
– diuretično delovanje cvekle pomaže u oboljenjima reume i gihta
– danas se cvekla najviše koristi kod najtežih karcinogenih bolesti: tumor, leukemija i rak
– cvekla je delotvoran lek i u lečenju posledica zračenja, a pripisuje joj se i moć zaštite od radioaktivnosti i od X zraka
– kod oboljenja disajnih organa kao što su bronhitis, upala pluća, gripa i prehlada
Cvekla sadrži sve potrebne djelotvorne tvari za oživljavajući tretman podmlađivanja starih i bolesnih tjelesnih ćelija.

Opis

Postoji povrće koje je puno plemenitije i boljeg okusa od cvekle. Ali u jednome je ovo gomoljasto povrće nenadmašno: ona je najbolje sredstvo za podmlađivanje od svih vrsta voća i povrća. Među poznavaocima cvekla već dugo važi kao tajni favorit.

Porijeklo i blagotvorni efekti

Cvekla je robusna, otporna, i zbog toga već odavno udomaćena na našim poljima. Skladišti se u podrumima i trapovima, a u trgovinama se može nabaviti od oktobra do sredine marta.
Cvekla je vrlo svojeglava, kada se radi o tome koje će hranjive tvari oteti zemlji za vrijeme rasta i sazrijevanja. Ima sasvim poseban ukus, pogotovo što se tiče silicija. Silicij se na našoj planeti pojavljuje posvuda u velikim količinama (npr. kao sastavni dio kvarcnog pijeska), ali ga naše tijelo može iskoristiti samo ako se nalazi u tačno određenom obliku. Cvekla ga nudi zajedno s drugim hranjivim tvarima, u kombinaciji koja je jedinstvena. Na primjer, silicij iz mesa ne doprinosi ništa našem zdravlju, dok silicij iz cikle jača vezivna tkiva i kožu, zidove žila i kosti, odstranjuje metale iz mozga (npr. aluminij).

Cvekla – donosi sreću iz vrta

Velika količina folne kiseline u cikli stimuliše, između ostalog, i proizvodnju hormona i drugih tvari koje prenose nervne signale, kao npr. dopamin i noradrenalin, koji se brinu za naše mentalno zadovoljstvo.
Neurobiolozi su otkrili: bez folne kiseline osjećaji sreće, optimizma i euforije uopšte ne bi bili mogući.

Liječenje cveklom

• izgrađuje vezivna tkiva
• učvršćuje kožu, jača zidove žila, jača kosti
• neutralizira i odstranjuje otrovne tvari, naročito u mozgu
• potiče rast ćelija i popravlja jezgre ćelija
• brine se za više želučane kiseline, a time i za bolje iskorištavanje bjelančevina
• aktivira stvaranje crvenih krvnih zrnaca, a time i opskrbu ćelija kiseonikom
• donosi optimistično raspooženje
• čini kosu, kožu i nokte sjajnijima i podatnijima
• otklanja vodu i kiseline iz tijela
• odstranjuje otrove iz tijela, otklanja zatvor stolice

Mladost gotovo besplatno

• Cvekla je vrlo jeftina, od nje možete (npr. u kombinaciji s prosom) napraviti ručak koji ima vjerovatno najbolji odnos cijene i hranjivih tvari.
• Cvekla je gotovo besplatni tretman podmlađivanja, čak i ako je jedete kao salatu ili sirovu. Bolja i jeftinija kombinacija folne kiseline i silicija, koja obnavlja ćelije, ne može se pronaći nigdje drugo.
Druga prednost cikle je njeno izuzetno bogatstvo folnom kiselinom: na gram težine otprilike jedan mikrogram – cikla u tome drži svjetski rekord, zajedno sa šparogom. Ovaj B-vitamin spaja nukleinske kiseline u ćelijskim jedrima, šta je prva pretpostavka za dijeljenje ćelija i rast tkiva. Obrok cvekle već jedan sat nakon jela aktivira stvaranje novog vezivnog tkiva. Pored toga, ovaj vitamin potiče stvaranje želučane kiseline (za bolje iskorištavanje bjelančevina) i učestvuje u izgradnji crvenih krvnih zrnaca, koja u plućima na sebe vežu životno važni kiseonik i prenose ga do svih ćelija. Što je naročito važno: deficit folne kiseline je najrašireniji vitaminski nedostatak uopšte. Folna kiselina ima još jednu važnu zadaću u našem metabolizmu: aktivira aminokiselinu (element bjelančevine)metionin, koja sadrži sumpor, i koja je veliki izvor energije i snage. Metionin prenosi sumpor (a time i sjaj, glatkoću, čvrstoću) u kožu, kosu i nokte. Cvekla je bogata kalijem (mineral koji odvodi vodu i kiseline), a sadrži i veliku količinu celuloznih tvari (regulišu djelovanje crijeva, odstranjuju otrove i masti). Crveni, tinti sličan pigment betanin naš metabolizam gotovo uopšte ne iskorištava, nego ga kroz mokraću vrlo brzo izlučuje iz tijela.

Ljekoviti recept – Salata od cvekle

Sastojci za 2 – 4 osobe

  • 500 g cvekle
  • 1 luk
  • 2 velike kašike sirćeta
  • 2 velike kašike ulja
  • 1/2 velike kašike kima
  • papar

Priprema

Cveklu temeljno operite, i skuhajte na pari. Ogulite ih nakon šta se ohlade, i razrežite na kriške. Oljuštite luk, narežite na tanke kolutiće i dodajte u cveklu. Prelijte ciklu i luk mješavinom ulja, sirća, soli i papra, i ostavite da se smjesa upija 15 minuta. Posipajte kimom.

 

 

Tags:
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.