EFEKAT SITNIH LAŽI I KRAĐA!

Suočimo se sa ovim: deca su snabdevena superosetljivim detektorima za licemerje. Ona mogu da uoče nedoslednost kilometrima daleko. I ako živite sa naprslim moralom, samo je pitanje vremena kada će vaša deca otkriti pukotine i njihovo poverenje u vas će se srušiti.

Na primer, ako pokušate da ih odgojite da poštuju svojinu drugih, ali oni vide da uzimate od zaliha sa posla, odmah će početi da govore sebi: „O, shvatio sam! Stvar je u tome da ne budeš uhvaćen.”

Ili ako čuju vaše izgovore šefu zašto projekat nije gotov dok telefonirate, zaključiće za sebe: „Shvatio sam! Kada si u škripcu, laž će te izvući.”

To je kao priča o učiteljici koja je zakazala sastanak sa ocem malog Džonija. „Džoni i dalje krade stvari od druge dece”, rekla je ona. „Uzima njihove olovke, njihove papire, njihove trake – a ja ne mogu da shvatim zašto.”

Džonijev otac je, takođe, bio zbunjen. „Ne mogu da shvatim zašto oseća potrebu da to radi”, odgovorio je. ”Džoni zna da ja mogu s posla da mu donesem sve te stvari koje su mu potrebne!”

Kada svojoj deci šaljemo konfuzne signale, dobijamo konfuznu decu. Imamo izbor: možemo ili da ih zbunjujemo izgrađujući život koji je sukobljen i podeljen ili možemo da izgrađujemo moralni integritet tako da mogu videti kako naša uverenja stvarno određuju naše ponašanje.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.