LJEKOVITE ŽITARICE – ZOB

 

Zob, ili ovas je riznica proteina, vitamina, a posebno iz B kompleksa, minerala kalcijuma, magnezijuma, natrijuma, silicijuma, gvožđa, mangana, cinka, bakra i zavidnih količina kalijumovih soli, skroba i šećera.

Velika snaga malog zrna, slovi krilatica za zob ili ovas (Avena sativa), žitaricu koja je dugo vremena smatrana dobrom hranom samo za životinje. Zahvaljujući pažljivom istraživanju svih njenih svojstava, danas zob doživljava pravu renesansu. Postala je jedan od najtraženijih izvora energije i nutrijenata i prava prirodna riznica mnogih važnih jedinjenja. Ona je stecište proteina, vitamina, a posebno iz B kompleksa, važnih minerala kao što je kalcijum, magnezijum, natrijum, silicijum, gvožđe, mangan, cink, bakar, dok u zavidnim količinama ima flavonoida, kalijumovih soli, skroba i šećera.

Zob može da se jede sirova, kuvana, pečena, slatka ili slana. Dobri poznavaoci tvrde da činija zobene kaše za doručak pruža organizmu sve potrebne sastojke. Inače, može da se jede u bilo koje doba dana, spremljena na bezbroj načina, bez straha da će dovesti do stvaranja suvišnih kilograma. Nutricionisti ističu da bi zobene pahuljice svako trebalo da uvrsti u jelovnik, a stvar je odluke da li će ih mešati sa jogurtom, mlekom, voćnim sokovima, ili će ih jesti u obliku kaše, ili možda kao dodatak čorbi od povrća. Osobe alergične na mleko i mlečne proizvode, kao i vegetarijanci, zobene pahuljice mogu da prelivaju sojinim, rižinim ili ječmenim mlekom.

Bilo kako da se priprema, zob, znana i kao ovas, potvrdila je svoju delotvornost. Kuvanjem, koje ne treba da bude duže od pet minuta, ova žitarica ne gubi ništa od hranljivih vrednosti, a postaje lako svarljiva. Zato se posebno preporučuje slabim i umornim osobama, rekonvalescentima, ženama posle porođaja, kao i osobama izloženim fizičkim i psihičkim naporima. Zob poboljšava kvalitet zuba i kostiju, zbog čega se preporučuje deci, kao i ženama u menopauzi, kod kojih postiže uravnoteženje hormonalne slike. Zob važi i kao veoma moćno sredstvo za jačanje nervnog sistema. Preporučuje se i svima koji pate od nesanice, psihičkog zamora, anksioznosti i depresije. Obolelima od multiple skleroze preporučuje se čaj za ublažavanje tegoba.

Kaša od zobenih pahuljica, kuvanog zrna ili čaj od neoljuštenog ovsa savetuje se osobama sa osetljivim organima za varenje. Uz njihovu pomoć reguliše se rad želuca, kao i sindrom osetljivih creva. U ishranu bi zob trebalo da uvrste i svi koji imaju povišen nivo holesterola u krvi, kao i hipertoničari. Čaj je takođe lek izbora za ovu vrstu zdravstvenih tegoba. I u slučaju dijabetesa zob se pokazala kao vrlo uspešna. Redovnom ishranom sa ovom žitaricom duže vreme dolazi do opadanja nivoa šećera u krvi.


Čaj od ove žitarice preporučuje se i obolelima od karcinoma debelog creva. Pristalice alternativne medicine tvrde da ovako spremljen čaj smanjuje neželjene posledice koje mogu da se jave u toku radio i hemo terapije. Obilje mikroelemenata i flavonoida, zapravo, jača imuni sistem i popravlja krvnu sliku. Zob je delotvorna i za profesionalne sportiste, kako je pokazalo istraživanje sprovedeno u Australiji. Svakodnevna upotreba ove žitarice u ishrani kod 1.540 profesionalnih sportista doprinela je povećanju njihove mišićne mase. Osim toga, svi su se bolje osećali i imali više energije za sportove kojima se bave.

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

 

 

Tags:
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.