NAJBOLJA ZIMSKA HRANA

Smatra se da je za prokelj, zato što je žilavo povrće, potrebno dosta vremena da se skuva, ali prehrambeni stručnjaci ističu da je dovoljno 5 minuta kuvanja na pari. Ne preporučuje se kuvanje u vodi jer lako postane kašast, a pečenjem se osuši i smežura

 

Mnogi ne vole prokelj zbog intenzivnog mirisa i kašaste teksture. Međutim, stvar je samo u načinu pripreme. Najčešće bude prekuvan, pa zbog toga izgubi ukus i znatnu količinu hranljivih materija.

Zna se da je za prokelj, zato što je žilavo povrće, potrebno dosta vremena da se skuva, ali prehrambeni stručnjaci ističu da je dovoljno 5 minutakuvanja na pari. Ne preporučuje se kuvanje u vodi jer lako postane kašast, a pečenjem se osuši i smežura.

 Pet minuta kuvanja na pari pokazalo se kao optimalno vreme da prokelj bude ukusan – spolja mekan, a iznutra hrskav. Ako se duže kuvaju, previše omekšaju, izgube mnogo hlorofila, pa njihova zelena boja izbledi, a počinje da se oslobađa sumporovodinika stvarajući neprijatan miris koji utiče i na ukus.

Za prokelj ili kelj važna je dobra kulinarska priprema jer je ovo niskokalorično povrće pravo čudo kad je reč o hranljivim materijama. Prokelj je odličan izvor vitamina A (u obliku beta-karotena), B, C, E i K, a sadrži i brojne minerale: kalijum, mangan, magnezijum, bakar, kalcijum. Tu su i omega tri masne kiseline, belančevine, vlakna, triptofan, lutein, zeaksantin…

Prokelj se ubraja u grupu povrća iz koje potiču brokule, kelj, karfiol, kupus. On sadrži značajne količine sumpornih materija, poput glukozinolata i izotiocijanata koje povećavaju sposobnost jetre da stvara enzime koji neutrališu potencijalno otrovne materije i štite od raka.

Zbog brojnih vitamina, minerala i omega tri masnih kiselina prokelj doprinosi zdravlju kože i vezivnih tkiva pa, pa odlično utiče i na lepotu. Na jelovniku se preporučuje i za dobru probavu, čvrste kosti, snažne mišiće…

 Prokelj može ostati svež do 10 dana ako se pravilno čuva u frižideru. Stavite ga u plastičnu kesu tako da ga čvrsto obmotate i maksimalno istisnete vazduh. Ne perite ga pre nego što ga stavite u frižider jer će izlaganje vodi ubrzati proces kvarenja.

Dobro ga operite pod mlazom vode neposredno pre pripreme.

Prokelj se jednostavno priprema tako da mu nakon čišćenja odrežete stabljiku i glavice narežete na četvrtine. Dobro je da ih ostavite 5-10 minuta pre kuvanja jer se tako aktiviraju blagotvorni enzimi. Da biste “pojačali” taj proces, možete ih poprskati s malo limunovog soka.

Tags:
No Comments

Post a Comment