ZAŠTO JE BIJELO BRAŠNO ŠTETNO?

Bez njega ne možemo, zar ne? Doduše, većina nas.. Kada rano ujutru odemo u prodavnicu naša čula ne mogu a da ne posegnu za tek pečenom štrucom hljeba. Međutim, bitno je, ako već ne možete zamisliti obrok bez njega, da se odlučite za integralni, a evo i zašto

Vrlo je malo recepata a da u svom sastavu nemaju brašno. Najčešće se u kuhinji koristi bijelo brašno jer je lakše za upotrebu, dok integralno zahtijeva više vještine i znanja.. Prednost bijelog brašna je samo u tome što je dugotrajnije, dok integralno opstaje najviše tri meseca zbog sadržaja ulja koja mogu da užegnu.. Zbog toga ga rjeđe srećemo po na tržištu i cijena mu je viša.
Sve više nutricionista i naučnika se slaže da bijelo brašno nije zdravo. Njihov argument je da u tom brašnu nedostaju dva najvažnija dijela zrna pšenice – vanjski sloj ili omotač, te klica.

Nove tehnike

Hiljadama godina se iz zrna koje se mljelo mlinskim kamenom dobivalo integralno brašno. Ono je čak i prosijavanjem i odstranjivanjem mekinja ostajalo hranjivo. Danas je ta tehnika promijenjena: uvođenjem višestrukih redova čeličnih valjaka, razbija se jezgra zrna, odvaja klica od brašna, ljušti srednji sloj, dok napokon zadnji valjak ne smrvi jezgru u rafinirano bijelo brašno.

Zašto to rade? Klica je bogata masnoćama, zbog čega se brašno može brže užegnuti, dok se izbacivanjem mekinja uklanja mogućnost lakog upijanja vlage. Rezultat je trajnije brašno siromašno hranjivim sastojcima. Ukratko, profit je veći i sigurniji.

Bijelo brašno je bijelo zato jer se prilikom proizvodnje izbijeljuje hemikalijama. Takvim procesuiranjem izgubi se polovica nezasićenih masnih kiselina koje se nalaze u pšenici, dok se kompletan vitamin E gubi uklanjanjem omotača i klice. Kao rezultat, kada kupujete bijelo brašno ili neki proizvod od bijelog brašna u sebe unosite proteine loše kvalitete i škrob koja deblja.

Također, u bijelom brašnu izgubi se oko 50 posto kalcija, 70 posto fosfora, 80 posto željeza, 98 posto magnezija, 75 posto mangana, 50 posto kalija, 65 posto bakra. Izgubljeno je i 80 posto tiamina, 60 posto riboflavina, 75 posto niacina i tako dalje…

Rafinirana hrana

Ljudi koji se hrane rafiniranom hranom u organizam unose premalo hranjivih tvari i sastojaka, zbog čega često imaju probleme s probavom i postaju podložne mnogim hroničnim bolestima. Uzimanje dopuna prehrani u obliku vitamina i minerala u nadi da će kompenzirati lošu prehranu, nije dovoljno djelotvorno.

Istraživanja koja je proveo „National Institutes of Health” pokazala su da uzimanje beta karotena (s kojim je bogata pšenica) kao nadomjeska prehrani može povećati rizik nastajanja raka, dok je s druge strane, uzimanje tog istog vitamina u obliku cjelovitih žitarica vrlo zdravo.

Proces oboljevanja

Što više konzumirate bijelo rafinirano pšenično brašna, to vaše tijelo treba više inzulina, koji potiče debljanje, odnosno sakupljanje masnoća, zbog čega dolazi do povećanja tjelesne mase, povećanja razine trigilicerida, što zatim uzrokuje srčane bolesti. S vremenom može doći i do pojave šećerne bolesti ili hipoglikemije. Ukratko rečeno, tijelo pokušava hranu koje nema visoku energetsku vrijednost proizvesti u energiju, što je nemoguće, te zbog toga dolazi do spomenutih poremećaja.

Često konzumiranje bijelog brašna predstavlja napor za nadbubrežnu žlijezdu koja mora neprestano proizvoditi hormone za postizanje ravnoteže šećera u krvi. Zbog toga, postaje sve slabija i sporija, što onemogućava brzo reagiranje kada je to potrebno. Ne dozvolite da vas zavara deklaracija na bijelom brašnu na kojemu se reklamira obogaćenost vitaminima, zato jer su samo četiri vitamina i minerala dodana nazad.  Kada sagledamo da su procesuiranjem izgubljena 15 -ak vitamina i minerala, zajedno sa vlaknima i antioksidantima, to je zaista zanemarivo.

Rimljani su znali

Prehrana vojnika u starom Rimu se sastojala od golih zrna pšenice. Svaki vojnik je svakodnevno dobijao svoju porciju pšenice koju je nosio uz sebe u džepovima. Tokom beskrajnih marševa vojnici su zrnevlje žvakali polako i temeljito. Ako bi trebali krenuti u akciju, vojnik je u svakom trenutku bio nahranjen i nenadmašan u vještinama i izdržljvosti. Na osnovu ovog izvještaja vidi se da je zrno pšenice, u stvari, potpuna hrana, što znači da se može živjeti i samo od te čudotvorne hrane. Međutim, kao što je već navedeno, preradom se iz bijelog brašna otklanjaju svi zdravi sastojci, koji ostaju u mekinjama i klici.

Boja umjesto brašna

Nasuprot njemu, crni hljeb je bogat vitaminima i mineralima, te sadrži korisna vlakna, smanjuje nivo šečera i holesterola u krvi, poboljšava probavu i produžava osjećaj sitosti. Kada kažemo crni hljeb, to nikako ne podrazumijeva neke vrste pekarski hljebova od “crnog brašna” u čiji sastav se mjesto integralnog brašna dodaje samo boja. Najkorisniji i najzdraviji crni hljeb bit će, bez sumnje, onaj iz vaše kućne radinosti.

 

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.